Кое прави пелетните котли предпочитани уреди за отопление

котел пелетен

Няма домакинство, което да не е засегнато от въпроса за отоплението и намаляването на разходите. А това, че сте пропуснали още в края на лятото да помислите за това не е причина именно в разгара на зимните месеци да се запознаете с предложенията и алтернативите в сектора. И тъй като за жалост страната ни не  е облагодетелствана от това климата да е вечно топъл то ето ни повод за размисъл. Как да се отопляваме икономично, екологично и с нисък процент поддръжка по отоплителните уреди? Въпрос, който навярно вълнува и вас, което ни напомня, че е време да ви представим темата на днешната публикация, а именно отопление с котли на пелети.

Фактори, които ще повлияят на правилната инвестиция

В зависимост от това какво гориво имат на разположение много домакинства не се замислят върху това дали да ползват брекети, въглища или дърва. За тях е важно да бъде евтино, но до колко ефективно се оказва такъв вид отопление и какво е влиянието от изгарянето на тези консумативи върху околната среда? Личната ни отговорност към опазването на природата далеч не може да се нарече висока. За жалост не се замисляме какво причиняваме с действията си на околната среда особено по време на зимните месеци. Увеличаването на фините прахови частици до голяма степен е такова благодарение на изгарянето на какви ли не ресурси с единствената цел да се отопляваме максимално евтино.

Метод за правилно инвестирани средства в отоплителен уред, който да удовлетвори нашите потребности има и то без това да бъде фактор за замърсяването на въздуха. Именно отоплението с пелетни котли позволява да се оптимизират разходите и да се внесе една много правилна система за гарантиране на уют, комфорт, естетика, чистота и разбира се оптимално екологичен режим на работа.

котел на пелети

И ако трябва да обобщим до тук казаното и да формулираме основанията, поради които да заложите на котел на пелети то ето ги основните предимства на този вид уреди:

 • Горивния ресурс, който използват котлите са пелети, което е показателно за това да бъдат определяни като уреди, които използват възобновяеми енергийни източници;
 • Работата на котлите е абсолютно автоматизирана и не изисква почти никакви ангажименти, които да са свързани с тежък физически труд и ежедневно почистване и поддръжка;
 • Изключително екологичен начин на отопление, тъй като от изгарянето на пелети не се генерира прекалено много дим или пепел;
 • Икономичен и рентабилен уред, който в пъти повишава възможността за пълен контрол на разходите за отопление;
 • Ниска първоначална инвестиция, която е с много висок темп на възвръщаемост;
 • Лесно адаптиране към налична отоплителна система с радиатори за парно.

Грубо изчисление показва, че потребителите на пелетни котли спестяват до три пъти повече от това ако използват друг вид твърдо гориво. Освен това при ползването на пелетни котли е необходимо да изложим още един плюс, който е свързан с това, че горивото е изключително калорично и дори да има някакви топлозагуби то те са в много нисък ръст.

Как да изберете пелетен котел

Котлите на пелети са изключително ефективни уреди, които са предназначени за отопляването на различни като квадратура площи. За дома, за офиса, за хотели и ресторанти – в зависимост от общата квадратура се предлагат разнообразни решения, които могат да бъдат приложени с цел повишаване на удобството и намаляване на енергийните разходи.

В зависимост от това какъв вид пелетен котел ще решите да използвате ви съветваме да се фокусирате върху:

 • Период на зареждане;
 • Период на почистване;
 • Мощност на уреда;
 • Автоматизация;
 • Пелети или и друг горивен ресурс можете да използвате;
 • Опции за осигуряване на топла вода и т.нат.

Всеки детайл е от значение, което идва да покаже ангажираността ви не само към отоплителните сметки, но и към повишаване на еко равновесието.