Нови коли и нов внос на коли – как да запазим своят климатик?

Основни грешки, които допускаме при ползването на климатика в автомобила, когато той е нов или т.нар. нов внос на коли от Германия, Франция или друга западноевропейска държава.

Ако в края на миналия век бе абсолютен лукс да имаш климатик в колата то днес можем да кажем, че това е част от основното базово оборудване на всеки съвременна кола.  Вече не е необходимо да доплащаш за такава екстра, тъй като няма такива, които да не притежават климатици особено новите коли или тези които се водят нов внос на коли. Но това, че тази екстра стана толкова масова по никакъв начин не означава, че като стопани на колата си, ние знаем как да я поддържаме и да се грижим за нея. Ето защо днес ще и дадем няколко основни насоки за това как да ползвате ефективно климатика в колата си и как да удължите максимално неговия живот.

Климатичната система е едно огромно предимство за всеки сезон. Тя създава максимален комфорт в купето без да има значение дали ще ползвате колата само при градски условия или за дълъг път. Много от собствениците на автомобили с климатик допускат една огромна грешка. При високи температури те запалват колата и включват системата. Освен това обаче поради това, че им е твърде топло в купето отварят и всички прозорци на колата докато не усетят хлад от вентилационните дюзи. На практика така не само се натоварва работата на климатика, който се опитва не само да охлади температурата в купето, но и тази на околната среда. Сещате се на какво натоварване подлагате климатика си за кола. Все пак той е предназначена за обслужването на определена площ, а е на цял град. За да работи ефективно климатика запомнете НЕ отваряйте прозорците! Това важи както за новите коли от магазина, така и за тези които са внесени от чужбина.

За да се радвате на безупречна климатична система в автомобила си през зимни и летни условия не пропускайте периодичната му профилактика. Това е още една от грешките, които водачите допускат. Това, че продължава да духа малко хладно, а не на максимално зададената температура не означава, че всичко е наред. Често при по-старите коли се наблюдава изтичане на фреон, което на практика е предпоставка в купето да не се достига желаната температура особено през летните месеци. Независимо, че чувате шума на климатика и духалките то въздуха, който излиза от тях въобще не е този, който очаквате. Това е още един мотив да си потърсите сервиз по поддръжка на климатика ви. Редовната профилактика на система е грижа за автомобила и за вашия комфорт. Не се скъпете за двадесетина лева, а всяка година поне веднъж провеждайте профилактичен преглед на климатичната система. Техниците ще отстранят натрупаната плесен и прах и ще се погрижат за свежия въздух в купето. Така ще се наслаждавате ежедневно на приятно и комфортно пътуване.

Очаквайте и сливащите ни статии, посветени за вноса на коли от чужбина – Франция, Германия, Белгия и т.н. Останете с нас!