Какви мебели да изберем за малък апартамент?

Покупката на жилище обикновено свързваме с много емоции, което е напълно естествено и логично. Но стане ли въпрос за неговото обзавеждане всъщност се изправяме пред доста големи трудности особено ако апартамента, с който сме се сдобили не се отличава с квадратурата, за която сме мечтали. Макото жилище изисква правилно мебелиране, но пък достатъчно ефективно, че да не ин липсва нищо. И провокирани от трудностите, с които се сблъскват много новодомци днес ще разкрием няколко много важни съвета, които ще ви помогнат да изберете правилните мебели за своя нов дом. Главната причина да сме много внимателни в подобни ситуации се дължи на факта, че дори най-нужните елементи част от мебелировката се превръщат в сериозно предизвикателство. И така в основата на избора на всеки новодомец трябва да стои на първо място създаването на комфорт, а не толкова трупането на мебелировка, която реално в повечето случаи се оказва преча, а не необходимост.

Основни принципи при избор на мебели за малък апартамент.

  1. Тук важи правилото колкото по-малко е жилището, толкова по-малко пари ще изхарчите за мебели. Всъщност по този начин наистина ще спестите пари и вместо огромна кръгла спалня за 4 хиляди лева имате възможност да подберете такова, което е със стандартни размери от 160/200 или 140/200, които обаче са доста по-евтини и определено няма да повлияят толкова драстично на джоба Ви. Обърнете внимание, че не само като размер, но и като бройка мебелите в един двустаен или едностаен апартамент са различни от онези, които ще трябва да изберете за по-голяма площ. Именно с липсата на дадена мебел, с която реално се запълва пространство отново стигате до факта, че пестите не малко средства.
  2. За да се усеща комфорта и удобството в дома въпреки ограничените му размери е добре да си поставите приоритети. Не гледайте да запълните всяко едно кътче, а обърнете достатъчно внимание на мебелите, които действително ще ползвате. А основните са именно онези, които се ползват в трапезарията, кухнята, спалнята. Ако например кухнята е свързана в едно помещение с дневната можете да обособите трапезен кът с диван, който освен за употреба от семейството да играе роля и на гостна стая. Така, че просто е нужна малко повече креативност за да съчетаете употребата на една мебел в няколко практични възможности.
  3. До тук визирахме две основни и същевременно важни неща при избора на мебели за малък апартамент –  минималистични и функционални продукти, които освен това ви пестят и пари. На трето място ще поставим избора на повърхности, тъй като това пък има специално отношение върху начина, по който би изглеждал дома Ви. Това, че апартамента е типа мини не следва да се примирявате с  неговите параметри. Интересно е, че повечето мебелни производители разполагат с достатъчно удачни решения като тук идеята е да се допринесе за оптическата измама и превръщането на едно помещение от малко в максимално просторно. Затова ще ви направи впечатление, че по-малките мебели всъщност се изработват от по-светли като тоналност плоскости. Друга характерна особеност е вкарването на лед подсветки като кантове или пък огледални елементи. Гардеробите за спалня например се изработват с врати, които са изцяло огледала, а пък доста от антретата се произвеждат от гланцирани МДФ-и или ЛПДЧ-та, които наистина имат доста добър визуален аспект що се касае до това пространството оптически да изглежда по-голямо.
  4. Освен огледални и гланцирани последен хит сред мебелите за малки апартаменти, а и не само за тях, са прозрачните мебели. Едва ли бихте се отказали от лукса да притежавате стилна холна масичка. Независимо, че е малка то все пак е нужно да намерите допълнително местенце и за нея. И както вече знаете колкото повече мебели поставяте в помещението толкова по-претрупано изглежда то. Но ако заложите на прозрачна масичка ще установите, че нейното присъствие дори ще освежи интериора, но в никакъв случай няма да го направи претрупан. На пазара вече се предлагат достатъчно интересни и иновативни изделия, които поради прозрачността си създават усещането, че липсват. Въпреки това ги ползвате и това не нарушава ежедневните ви нужди и комфорт.
  5. Компактни и също толкова функционални са трансформиращи се мебели. Те са супер решение за малки апартамент, но тук има една уловка, с която трябва да се съобразите. Тези видове обзавеждане са подходящи за жилища, които се обитават от основно от един човек. Но ако в домакинството има двама, трима или повече души, то този тип мебелиране следва да се избира доста внимателно. Падащо легло от секцията, бюро излизащо от леглото са само малка част от онези мебели, които успешно се трансформират в точния момент. Принципно те са идеални за боксониери и гарсониери и именно поради това ги определяме като сингъл мебели.
  6. Друг доста често прилаган трик при обзавеждането на малки апартаменти, който също ще причислим към основните принципи за мебелиране е и монтажа на детайли директно върху стената. Така наречените висящи мебели не заемат площ от пода, имате ги като наличност и ги ползвате. Но те не заемат твърде голямо място, тъй като реално пода ви остава напълно свободен. Това са често рафтове, шкафове, отворени кутии и други, които винаги намираме с како да запълним.
  7. До тук изброените съвети са свързани основно с идеята сами да обзаведем малкия си дом. Но ако все пак имате възможност да наемете интериорен дизайнер то определено ще останете приятно изненадани, че професионалиста също ще ползва основните принципи за да организира и подреди съвършения и уютен апартамент. Логично е в този случай да заплатите повече, така че на вас оставяме избора да прецените как ще действате.

Многообразието от мебели, което се предлага на пазара наистина е удивително. Затова не бива да се тревожите дали ще се справите успешно с организацията и създаването на безупречен интериор. Просто следвайте собствените си идеи и потребности и нещата ще се подредят от само себе си. А какво от това, че домът ви не е 120, а само 50 квадратни метра. С желание и малко средства имате шанса да постигнете резултата, който сте си представяли. Домът е мястото, в което трябва да се чувстваме не като в затвор, а като място, което ни носи уют, сигурност и спокойствие.