Задължителна ли е смяната на водомера и кога?

водомер смяна

Много хора не подозират, че водомера в имота им е за смяна. Това, което днес ще споделим с вас ще ви насочи към разпознаване на симптомите на повреден уред за отчитане на водата както и кой има право да извършва такива манипулации. Подробна информация за смяна на водомери – vikhelp.com представят на своя сайт, но с настоящата статия ще се опитаме да акцентираме на основните детайли, които са съществени за това да се осигури компетентно, бързо и качествено провеждане на услугата така, че да платите сравнително малко.

Кога се налага измервателния уред да бъде сменен с нов?

Всеки абонат е наясно, че за да може да си позволи използването на воден ресурс то той се нуждае от водомер. това са измервателни съоръжения, които се поставят на входа на инсталацията. Те мога да бъдат за студена или топла вода. На пазара се предлагат и хибридни, които могат едновременно да отчитат разхода на съответния ресурс. Но не това е решаващо за да сте сигурни, че имате нужда от нов апарат, който да отчита коректно водата, която използвате. На практика има други аргументи, които са ключови за осъществяването на всички онези фактори, които се разглеждат като симптоматика за това да се предприемат действия по подмяната на водомера с нов.

За какво трябва да следите за да сте сигурни, че имате нужда от нов водомер? Отговорите на този въпрос се отнасят главно до:

  • Липса на налягане и невъзможност на водата да достигне до крайната цел – смесител, пералня, съдомиялна и други;
  • Фактурите, които получавате са прекалено високи и не отговарят на реалната консумация на вода на домакинството ви;
  • Апарата не отчита никакъв разход;
  • Има течове, които пълнят с вода апарата и това затруднява неговата работа.

Изобщо това са съществени аргументи да сезирате доставчика на вода за да могат да бъдат предприети съответните действия за отстраняване на повредата. Често се налага подмяна, тъй като стария измервателен уред не подлежи на ремонт.

Кой може да смени уреда?

водомери

Това, че боравите умело с френски ключ не ви прави добър и компетентен водопроводчик. Имайте предвид, че когато се касае за водомери трябва да бъдете особено внимателни с това на кого поверявате ремонта. Всъщност уреда може да бъде сменен само и единствено от опитни квалифицирани специалисти, които разполагат с лиценз за извършването на услугата.

Самият лиценз се издава от дружествата доставчици на вода, с които водопроводчици и фирми имат сключен договор за извършване на услуги, които се отнасят до ремонта и смяната на дефектиралия с нов апарат. Работата е отговорна и включва:

  • Спазване на процедурите за извършване на смяна;
  • Осигуряване на гаранции за проведената рехабилитация;
  • Използване на апарати, които отговарят на изискванията на доставчика на вода;
  • Узаконяване и въвеждане в експлоатация на новомонтирания измервателен уред.

Съществени са принципите за коректно и сигурно извършване на ремонтните дейности. Определящо е да се вземат под внимание способностите и оторизацията, с които разполагат екипите за да може да се гарантира отлична и дълголетна работа на водомера.

Достъпност на услугата

Тарифите, по които се извършва ремонта и смяната на водомер се определят като поносими. Няма защо да изпадате в паника, когато установите, че няма друг начин освен този водомера да бъде сменен с нов. Приоритетите, които стоят пред вас като клиенти са за наемане на екип, който е лицензиран и предоставя на потребителите достъпни цени.

В зависимост от това какъв е цолажа за свързване на съоръжението за измерване към ВиК системата предложенията варират между 30 и 50 лева. Разбира се от значение е и типа, който може да бъде са топла или студена вода. За повече яснота относно цените на услугата не се колебайте да потърсите екипа на VIK HELP.