Какво знаем и какво не знаем за макетните ножове

макетен комплект

Със сигурност няма офис, дом, работилница или строителен обект, в които да не се ползват макетни ножове за всякакви неща, които са свързани с ежедневните ни ангажименти. Макетните ножове са едни от най-универсалните инструменти, с които може да се реже, крои, отнемат слоеве. Наричат ги универсални, тъй като те са подходящи за рязане на почти всякакви материали с изключение на твърди като пластмаса, метал и други. Днес ще ви разкажем малко повече за разнообразието от макетни ножове както и това къде тези пособия намират най-широко приложение.

Удобство и практичност във всяко начинание

Когато споменем за макетен нож то първото място, в което си представяте, че има такъв инструмент са именно офисите. Макетния нож е сред онези ежедневно използвани помощнци, с които се реже прецизно:

 • Картон;
 • Ленолеум;
 • Балатум;
 • Фолио;
 • Хартия;
 • Текстил с по-твърда структура;
 • Мека пластмаса и т.нат.

Изброените материали автоматично ни насочват към други дейности, в които макетните ножове могат да намерят приложение, а именно:

 • Лепене на тапети

Не са малко фирмите, които предлагат такива услуги на своите клиенти, а това автоматично дава превес на макетните ножове, които прецизно успяват да изрежат в перфектна права линия желания елемент от тапет. Изравняването на излишните хартиени елементи също става безупречно точно с помощта на макетния нож;

 • Поставяне на дограма и монтаж на врати

За да се монтират правилно дограмата и вратите се използват монтажна пяна и всякакви други уплътняващи  елементи. За да бъдат прецизно отстранени излишните то именно употребата на макетен нож подпомага монтажниците в извършването на техните ангажименти;

 • В кулинарията
Нож Fiskars макетен за гипскартон

Не ви се вярва? Имайте предвид, че не са малко сладкарите и месарите, които разчитат изцяло на макетните ножове да са извайват своите произведения на изкуството. Безупречно остри и невероятно прецизни макетните ножове намират приложение дори тук в работилницата на опитните шеф готвачи. Макетните ножове са толкова лесни и удобни за използване, че не са малко и домакините, които признават, че използват инструмента за филиране на риба;

 • Строителство

Знаете ли, че най-лесния начин за рязане на гипсокартон, плексиглас, поликарбонат, фибран и други меки строителни материали е именно с помощта на универсалното макетно ножче. Можем смело да твърдим, че това е инструмента, който винаги е в готовност за употреба, поставен на най-леснодостъпното място на колана с инструменти на всеки монтажник и строителен специалист.

Как да боравите безопасно с макетен нож

Това са изключително остри инструменти, с които е важно да се борави внимателно. Почти всички модели макетни ножове разполагат със сигурна и стабилна дръжка. Обикновено дръжката е изработена от силиконова смес, която не позволява дори на мокра или изпотена ръка да се хлъзга при работа. Друг специфичен акцент при макетните ножове е тяхното специфично заключване, което ги прави абсолютно безопасни докато не се използват. Размерите, в които се предлагат са разнообразни и в зависимост от обичайните дейности, които ще извършвате с тези инструменти имайте предвид, че имате доста голям вариант от решения.

Когато работите с макетен нож бъдете внимателни по отношение на:

 • Заключващия механизъм;
 • Дължина на работното острие – то може да се контролира така, че да е напълно безопасно;
 • При захабяване на острието го подменете;
 • За да бъде оптимално издръжливо на натоварване при покупка се съобразете с дейностите, за които ще бъде използван макетния нож.

Достатъчно многообразие се предлага на пазара. Не бива да пропуснем и факта, че макетните ножове са сред най-достъпните решения т.е. цената им наистина е символична. Те са изключително многофункционални и намират широко приложение в бита и професионалните ни дейности, така че е обясним интереса на клиентите към тях.