Мебели за детска стая – какви да бъдат те?

Какво по-важно за един родител е да има щастливорастящо дете у дома?! Един от начините да постигнете това удоволствие е една красиво обзаведена детска стая. За разлика от нас възрастните, децата гледат света през други очи, а и съответно на тяхното място у дома.

Независимо от възрастта на детето, безспорно най-важната част от обзавеждането е детския спален комплект.  На пазара можете да намерите всякакви варианти отговарящи на  всички изисквания. Ако детето Ви е по-малко е добре да му създадете повече пространство за игра и забавление в стаята. В тези случаи е препоръчително да изберете мебелите поотделно и да ги подредите по ваш вкус. Малките госпожици много биха се зарадвали да спят в каляската на Пепеляшка или в някой приказен дворец, покрит с балдахини. Класиката в детските спални комплекти при момичетата обаче си остава леглото на принцеса – в нежни, топли цветове и голяма корона нарисувана на стената или добавена като допълнителен орнамент на таблата на леглото.За по-артистичните малки дами можете да обособите специален ъгъл за изяви. Една мини сцена с театрални завеси или микрофон би била чудесна идея.  При момчетата можете да заложите на легло във формата на самолет, кола или пиратски кораб. Като допълнителна украса  можете да добавите облаци или космически изглед на тавана, въпрос на вкус и предпочитание. Малките деца търсят уют, празно пространство и място за игра. Прекалено тежките и масивни мебели не са за предпочитане. Обзавеждането трябва да е по-весело и шарено. Трансформиращите се мебели са едно симпатично решение за малки пространства. С течение на времето детската кошара може да се превърне в легло с нисък, удобен матрак. След преобразуване в бюро, място за сядане.

Детска стая "City 5015"
детско обзавеждане

Ако детето е по-голямо, то най – добре би било заедно да избирате обзавеждането. При всеки юноша е различно. Някой от тях изобщо не искат да напускат стаята си, в която има красив детски спален комплект. В този случай ще трябва да създадете уютен кът, където детето да спи, учи и да прекарва по-голямата част от времето си. Други биха предпочели да пребивават навсякъде, само не и у дома.  Създаването на креативно пространство  за учене и писане е изключително важно за всеки един тийнейджър. За целта изберете функционално бюро, което да пасва на останалата част от обзавеждането и да разполага с достатъчно количество естествена светлина. Какъвто и вариант да изберете, детския спален комплект трябва да отразява стила и предпочитанията на вашето пораснало дете, да носи неговата индивидуалност.

Изобилието от място за съхранение е жизненонеобходима потребност във всеки детски спален комплект. Ако разполагате с по-малко пространство, производителите на мебели са помислили и за това.  Един от начините е да поставим легло, в основата на което има големи чекмеджета за съхранение  или наличието на малка ракла, която да побере всички вещи. Може да добавите и гардероб с плъзгащи врати и огледало, което да направи помещението по- просторно и приветливо. Добре е леглото да бъде поставено до стената, за да може да се открие максимално площта. Ако имате две или повече деца най-удачния вариант да им осигурите повече пространство  е да прибегнете до детски спални комплекти на два етажа. Предимствата на този тип интериор са няколко – прибраност, функционалност и спестяване на площ.  Съвременните модели в обзавеждането на детска стая предлагат легло, бюро, гардероб и шкафчета в един модул.  Така ще имате свободата да творите, съобразявайки се с възрастта и пола на детето.  Ъгловите модели често притежават механизъм за повдигане на матрака, което осигурява допълнително пространство за съхранение под леглото.

Детските спални комплекти основно са изработени от ПДЧ или дърво, като цената им варира според материала и модела.

Изборът за обзавеждане на детска стая може да се превърне в едно много приятно занимание. Семпли или в комбинация с повече цветове, стилни или по-закачливи, с разчупени модули, подвижни детайли и плюшени сектори, едно е от значение – да устроите детска стая по начин, чрез който да създадете на малчугана едно наистина уютно кътче за забавление и отмора.