На планина през зимата: За какво да се погрижим, тръгвайки на път

Време е да спрем с негативните мисли. Време е да се отърсим от напрежението и да си вземем заслужен отдих. И най-подходящото място да се случи това, несъмнено е  в планината. Без значение дали обичате да карате ски или да покорявате приказните гори, именно там ще се заредите с енергия и ще се доближите до природата. Физическата активност на открито, особено сред снега, е чудесна възможност да повишите имунитета си, ако не страдате от някакви сериозни заболявания или не сте свръх зиморничави.

За да си осигурите обаче безоблачни почивни дни, има няколко задължителни неща, на които е добре да обърнете внимание преди отпътуването. Освен достатъчно топли дрехи, лекарства от първа необходимост и непромокаеми ботуши, бъдете неотстъпчиви относно качествените акумулатори за коли.

Ниските температури обезателно ще довършат и без това изчерпващия се живот на стария ви акумулатор. Не си заслужава риска. Ако наближава времето за подмяна, просто си поръчайте нова батерия, която ще ви гарантира мигновен старт дори при минусовите планински температури.

Едва ли е необходимо да споменаваме и зимните гуми. Колкото по-нови са те, толкова по-голяма ще е стабилността на пътя. Ще го оцените подобаващо, когато се измъкнете от ненадейно образувалите се преспи.

Каква е вместимостта на багажника ви?

Зимният сезон е прекрасен за почивка, но води със себе си и някои неудобства. Едно от тях е допълнителният багаж. Дебелите дрехи може и да не са много, но неминуемо заемат повечко място. Добре ще бъде да се подсигурите с допълнителни сакове. Поне по-две пухени якета на човек плюс пуловери и ски облекло.

Нужно е да предвидите и краката. Никога няма да ви е излишен още един чифт чорапи.

Ако мястото на което отивате предлага топъл басейн (което е уникалната комбинация със снежната планина), ще са ви необходими бански и халати, ако хотелът не предлага такива. Но това не трябва да ви притеснява. Редуването на топъл минерален басейн с минусовите температури навън е най-доброто, което можете да направите за повишаване на имунитета си.

В добавка  на здравословна и питателна храна, повече чай, отколкото алкохол и готово! Няма нужда да се изненадвате от възхищението на околните, когато се приберете. Свеж тен, отпочинали и заредени с енергия, в добро здравословно състояние.

Подредете приоритетите

Когато започнете с дългоочакваната подготовка, преценете кое е най-важно. Колата ще ви се отблагодари с надежден превоз, ако и вие се погрижите за нея.