Органичен мед – предимства и доказани ползи за здравето

органичен мед

Нектара на боговете – така най-кратко можем да опишем приятната сладка течност, а именно пчелния мед. Чудодейните качества на меда от векове са доказали, че е основно средство за поддържане на добро здраве и дълголетие. Към неговите специфични полезни свойства няма как да не отбележим това, че е богат на хранителни вещества, които спомагат за обмяната на веществата, а усвояването му определено е много по-лесно и бързо от останалите въглехидрати, които ежедневно консумираме. Органичен мед е този, който можете да си купите от всеки производител. През последните години на пазара се появиха различни видове мед, които освен чистия продукт съдържат и редица добавки като подправки, цвят и допълнителен аромат. Подобен подобрен продукт обаче се оказва не достатъчно ефективен, тъй като химичните добавки не само, че стопират основните свойства при прием на меда, но могат да го превърнат и в алерген.

мед

Затова е препоръчително да се ограничите в консумирането на органичен, натурален мед, който е произведен по естествен начин от медоносните пчели.

Предимства на органичния мед:

  • Меда е изключително важен природен продукт, който дава сила и енергия на организма. Той е основен източник на полезни въглехидрати, които можете да приемате вместо бялата захар и други химични овкусители, чиято употреба може да се окаже дори опасна за човешкото здраве.
  • Органичния мед е естествен антиоксидант и дори е доказано, че приемането на няколко грама дневно могат да предотвратят появата на рак.
  • Много заболявания като болки в гърлото, ангина и бронхити се лекуват успешно с пчелния мед. Сладката течност успокоява и подпомага намаляването на упоритата кашлица.
  • Освен всички невероятни свойства на меда като имуностимулатор и лечебно средство имайте предвид, че в органичния си вариант той е невероятно средство, което подпомага облекчението на болката и заздравяването на рани от изгаряния.
  • Органичния мед може да се използва и като козметичен продукт. В много домашно приготвени маски за лице можете да го използвате и това няма да навреди, а напротив ще подобри състоянието на кожата, ще я направи гладка  и мека.