Кои са причините водопроводчици все по-често да използват термокамери в своята работа?

скрити течове

Широк е спектъра с нови методи, които се прилагат като решение за отстраняване на водопроводни проблеми. Един много сериозен фактор се оказват именно начините за локализиране на авариите. Къртенето и свалянето на облицовки не е приоритетно за стопаните на имоти, които наскоро са правили ремонт, което обяснява и високия интерес към по-добрите способи, които се налагат в наши дни, а именно откриване на течове с термокамера. Какво всъщност представлява тази нова методика и какви са причините все повече водопроводчици да използват апаратната диагностика като средство за решаване проблеми със скрити течове? Отговорите ще представим в днешната тема.

Що е то скрит теч?

Сигурно имате яснота както точно представляват течовете, но сте напълно сигурни кои са известни като скрити. Реално се наричат скрити, защото всъщност се характеризират с това, че не се виждат с просто око и е трудно през стена или зид да се установи точното местоположение на проблема. Такива аварии могат да са с ясно изразена симптоматика като поява на мокри петна, но не винаги проблема ескалира така, че да е видим.

За да имате основание за наемане на специалист, който борави с термокамера е добре да следите за следните симптоми, които се характеризират с това, че има скрит теч, който не бива да бъде пренебрегнат. Такива симптоми са:

 • Ниско налягане във водопроводната система;
 • Повишаване на влажността на въздуха;
 • Чувате нетипични шумове, които идват от стените и тръбите;
 • Водата, която тече от крановете ви е мътна и негодна за използване за битовите ви нужди.

Не е необходимо да къртите и търсите проблема, защото новите технологии са в помощ и на водопроводчиците, които много лесно и бързо могат да направят анализ и да установят дали имате повод за притеснение. Диагностиката е напълно съобразена с това да се пощади максимално имота и да не се пристъпва към неоснователни действия.

Как работят термокамерите?

аварии

Касае се за апаратна диагностика, която е изключително модерна и съвременна процедура, благодарение на която много точно се дава яснота по отношение на това къде се намира скрития теч. Термокамерите се характеризират с невероятните си качества. Те са уреди, които се отличават с:

 • Малки и лесни за работа размери;
 • Прецизна и коректна работа;
 • Висока ефективност при локализиране на авариите;
 • Евтин и неинвазивен метод за извършване на диагностика;
 • Приложими са както във водопроводния сектор така и в строително ремонтните работи;
 • Цената на обследването е изключително поносима;
 • Могат да извършат за кратко време диагностика на големи обекти.

Приоритетни и много модерни решения са термокамерите. Благодарение на тях сега можете да разчитате на бързина, качество, прецизност при установяването на мястото, където има водопроводна авария. Това са едни от най-верните помощни инструменти на съвременните водопроводчици, тъй като именно на тях можете да разчитате за намаляване на разходите за извършване на ремонтна дейност.

Перспективите, които стоят пред клиентите са много, но определено те имат причина да изберат именно този тип диагностика, благодарение на която няма да се наложи къртене, което да бъде свързано с нанасяне на материални щети, които са излишни и ненужни.

Всеки ли може да борави с термокамера?

Споменахме, че термокамерите са сред онези видове апарати за диагностициране на течове, които се характеризират с  мини размерите си и лекотата за използване. Те са едни от добрите решения, които се прилагат във водопроводния бранш, но са с достатъчно широк обхват на работа, че да могат да установяват и топлозагуби от дограма в сградите, течове по покриви и други.

Не е необходимо специално обучение за работа с термокамера. Това са всъщност наистина добри и с висока приложимост апарати, които предоставят много важна информация за бъдещата работа на специалистите. Значително улесняват процесите и правят ремонтите по-прецизни и точни.