Защо е важно какви саксии и кашпи ще използваме

сандък за цветя

Голяма част от хората обичат цветарството и го практикуват като любимо занимание, което отпуска и разведрява. Красивите живи растения  внасят много уют и правят дома завършен и естетичен. Може да отглеждаме растения вътре на закрито, на терасата или в двора. За тази цел е хубаво да изберем и подходящи саксии и кашпи, които да засилят ефекта от визията на цветето и да придадат на интериора още по-добър вид. Разнообразни модели могат да бъдат открити в интернет магазин Memo.bg. За да изберем обаче подходящи е хубаво да научим малко повече за съвременните видове.

Какви модели можем да поръчаме по интернет

Саксиите и кашпите се различават по това в какъв размер и форма са, от какъв материал са изработени и това къде могат да бъдат използвани. Моделите, които ще изберем да купим трябва да подхождат на растителността в нашия дом или тераса и да позволят на цветето да расте и да се чувства максимално комфортно. За целта ще ви дадем малко подробности за популярните саксии и кашпи:

саксии
  • Стандартни полипропиленови модели – тази разновидност се характеризира с разнообразен и красив дизайн в най-различни цветове и форми. Въпреки по-ниската си цена, предлага търсеното удобство и дава възможност да поръчаме повече бройки, ако имаме наистина голяма колекция от растителност. Лесно ще открием подходящ дизайн и цвят, който да се впише в интериора ни, тъй като производителите са се постарали да изработят много и красиви пластмасови саксии и кашпи;
  • Декоративни саксии в различни форми – изработват се и от евтини или от скъпи материали. Обикновено са във формата на животни и предмети, които изглеждат интересно, когато в тях поставим цвете. Срещат се гъби, охлюви, лебеди, амфори, слончета, кошници и други. Материалът от който се изработват може да е пластмаса или керамика в зависимост от това, какви средства желаем да инвестираме;
  • Поставки и стойки за цветя – благодарение на тях може да оформим цветен кът или лятна градина и всичките ни любими растения ще са подредени в определена конфигурация. Цветарниците обикновено са метални. Но има и такива направени от дърво в причудливи форми или във вид на малка масичка с керамичен плот. Какъв дизайн ще изберем, зависи от интериора на жилището и от мястото, където искаме да разположим цветарника;
  • Градински планери и лехи – удобни и функционални за отглеждане на растения на открито;
  • Поставки за цветя на колелца –  атрибут, чрез който лесно може да премествате растението, особено ако то е по-голямо и тежко.

Модерните саксии и кашпи са много разнородни като дизайн, форма и размери. Разгледайте всички предложения на Memo.bg и определете подходящите за вас в зависимост от растенията, които притежавате.

Каква е разликата между саксията и кашпата

Ако отглеждаме различни растения със сигурност сме се изправяли пред дилема. Какъв аксесоар да изберем за тях. Той трябва да подхожда на интериора и на мебелите в стаята. Освен това и да е подходящ за самото растение, за да се чувства то добре. Основната разлика между двата артикула е тази, че саксията има на дъното си дупки за оттичане на водата, докато кашпата няма.

Ако сте засадили цвете в обикновена пластмасова форма, която не ви допада много като дизайн, може да я поставите в красива и атрактивна кашпа, така че да не се вижда и да имате перфектно изглеждащ интериор. Също така, ако отглеждате растения, които не се нуждаят от поливане и са по-скоро от рода на кактусите и сукулентите също може да ги отглеждате във форма без дупки. При тях вода почти не се използва и няма опасност корените им да загният.

Изберете модел в зависимост от това къде ще го поставите

Онлайн ще намерите сандъци, саксии и кашпи, предназначени както за интериора, така и за екстериора. Ако купувате нещо за двора, може да изберете и по-голяма и груба на външен вид форма, която обаче е достатъчно практична, за да се поставят в нея повече растения. Когато става въпрос за жилищната среда и терасата, критериите са различни и трябва да се съобразим с цветовете, които преобладават и стила на мебелировката.