Кои са отличителните качества на играчките по метода на Монтесори

играчка катерушка

Дървените сетове за игра в дома по метода на Монтесори определено са от любимите както на малчуганите така и на техните родители. Не е без значение как ще насърчавате детето си да се развива и точно поради това е необходимо да се прояви взискателност към подбора на пособия за забавление. Играчки по метода на Монтесори се предлагат в търговската мрежа и специализираните сайтове за личностно развитие при най-малките. Ако сега чувате за този тип игри и ви е любопитно да научите как с на пръв поглед елементарни дървени играчки децата ви могат да бъдат по-здрави, умни и любознателни то в следващите редове ще ви разкажем за иновативния метод и подобряване на уменията им в различни направления.

Детски фитнес вкъщи

Звучи ви прекалено налудничаво? Но ето, че според философията на Монтесори, на която се обляга създаването на тези иновативни дървени играчки, се насърчава децата да проявят изключителна мъдрост. Принципите, които са водещи за създаването на тези специални съоръжения са провокирани от часове наблюдения на децата спрямо начина, по който те опознават околния свят и способността им сами да стигнат до решението на ситуацията, в която са попаднали.

Наричат играчките по метода на Монтесори детски фитнес не случайно. Самите структури са проектирани така, че да осигурят перфектна възможност за игри, които са свързани с:

  • Катерене;
  • Висене;
  • Пързаляне;
  • Готвене;
  • Лична хигиена и други.

Реално това са помощни средства, които се грижат за изграждането на навици и освен това подобряват двигателната активност у децата. Те са изключителни, уникални съоръжения, благодарение на които родителите могат да бъдат спокойни, че игрите са забавни, ангажиращи вниманието, развиващи конкретни умения и способности дори в ранна възраст на личността.

Различните продукти за забавление

дървени структури

В света на технологиите това, което навярно сте забелязали при пръв прочит на предлаганите в търговската мрежа играчки е, че има доста шумни, скучни, рискови по отношение на наранявания продукти.  Факт е, че изброените омръзват бързо на децата и това безспорно оказва влияние върху тяхната концентрация, кондиция и дори умствено развитие.

Ако искате да осигурите различни, образователни, повишаващи координацията и насърчаващи самостоятелността у децата то именно идеите дървени играчки по метода Монтесори са една много добра възможност. Отличителните белези, с които се различават от масовите високотехнологични са:

  • Семпъл вид;
  • Безопасни за използване от деца над 6 месечна възраст;
  • Състоят се от малък брой елементи, но достатъчно за да бъдат възприети от децата лесно;
  • Развиват физическите и умствени умения;
  • Провокират креативността и въображението.

Играчките по метода Монтесори нямат нищо общо с тези, които обикновено се купуват от търговската мрежа. Акцента при тях е функционалността и конструктивния подход провокиращ детското развитие с игри.