Как да купите кола от друга европейска държава и лесно ли е да осъществите нейния внос у нас?

За да се сдобиете с автомобил нов внос има редица правила и тактики, с които е добре да сте наясно предварително. Много българи вече успешно се справят и сами като по този начин си спестяват комисионните, с които се оскъпява покупката от автокъщите. Имате всъщност два варианта за да направите внос на автомобили първият е ако купувате от физическо лице, а другия е ако изберете от чужда автокъща. И двата модела на покупка на автомобил от европейска страна определено си имат своите предимства и недостатъци. За да не си навлечете излишни тревоги имайте предвид, че си има изисквания  по отношение на административното оформление на сделката, за които се уведомете преди дори да обещавате капаро или пък да предприемате каквито и да било договорни отношения.

Обикновено когато изберете кола от частно лице то имате възможност да откриете наистина много добра оферта. Обикновено обаче с цялата документация следва да се нагърбите вие и купувача, което несъмнено е доста досадно. А ако не познавате законодателството на страната, от която извършвате внос и това на нашата страна определено ще изпитате сериозни затруднения. Хубавото обаче е това, че ако собственика е първи за превозното средство то определено ще имате възможност да получите максимално полезна информация по отношение на историята на автомобила. Преди са сключите договор за продажба задължително направете проверка на документите и идентифициращите номера конкретното превозно средство. при вноса на автомобили и регистрирането на колата имайте предвид, че това са най-щателно проверяваните детайли от контролните органи. Ако сте по-взискателни и настоятелни дори имате и шанса да научите защо собственика продава колата. Обикновено в европейските държави едно возило се ползва най-много около пет години и след този период европейците предпочита да сменят колата си с по-нова и с повече екстри.

Сигурно си мислите, че няма как да проверите дали колата е технически изправна, тъй като не сте завели доверения си автомонтьор в Германия или друга страна, от която желаете да направите внос на кола. Всъщност обаче имайте предвид, че по отношение на изправността на превозното средство можете да поискате от собственика на автомобила да ви предостави сертификат, който ще ви е нужен за издаването на транзитни номера. Става въпрос за така наречения сертификат, който се издава от компанията TÜV като гаранция за извършена проверка на техническото състояние на едно превозно средство. това е изключително важен документ, който ще ви предостави възможност да напуснете страната, от която сте закупили автомобила и да направите законен внос на превозното средство у нас. Характерно за частните лица, от които купувате автомобил е че винаги можете да се договорите за гъвкави условия, които да отговорят на финансовите ви възможности. Но разбира се, най-голямото предимство на такъв внос е, че просто ще елиминирате таксата комисион, която автокъщите си слагат при доставката на автомобили от европейски страни у нас. Друго съществено преимущество е, че можете да извършите плащането на закупения автомобил в брой, което обаче не е възможно ако изберете да направите внос от дилър или търговец.

Уникален автомобил BMW – внесен от Автокъща или Автосалон.

Ето и правилата при избор на кола от търговец в чужбина. Те са идентични с осъществяването на внос на кола от физическо лице, но тук за купувача условията са максимално облекчени. Цялата административна процедура по оформянето на сделката е ангажимент на автокъщата или търговеца, от които купувате превозното средство. но въпреки тези предимства си има и не малко недостатъци, които също не бива да подценявате. Обърнете внимание на това, че за да направите покупка и за да осъществите внос на автомобила в България то задължително е необходимо да извършите плащането с банков превод. Фирмите в Европа са безкомпромисни по отношение на плащанията и определено няма да пожелаят да им платите в брой. Ако нямате онлайн банкиране от където да прехвърлите сумата то имайте предвид, че ще бъдете помолени да внесе по сметка на търговеца договорената сума. А банките няма да ви опростят таксите за превода и се подгответе да платите сериозни комисионни. Друг неприятен момент е и факта, че тук трудно се договарят цени. Това се дължи на факта, че търговците и автокъщите са посредници и те си имат конкретни такси, които удържат при извършването на сделката. Намаляването на цената на автомобила не винаги е възможно и ако просто сте принудени ако сте избрали превозното средство просто да си платите съответната цена.

До тук нещата изглеждат повече от ясни. Няма съмнение, че така избора на кола е съобразен с вашите индивидуални потребности както и с договарянето на най-добрата цена. Елиминирането на фактора българска автокъща е сериозно действие, което определено е свързано с по-малки разходи. Когато вече сте докарали на ход или по друг начин автомобила от чужбина е време да осъществите неговия внос. За целта трябва да притежавате всички оригинални документи, които притежавате с автомобила както и договора , който гарантира ,че сте го внесли от друга европейска държава. Вноса на кола се осъществява в пунктовете на КАТ по постоянен адрес на вносителя и нов собственик. Задължително е с пакета от документи, както и платени такси за извършения внос да посетите административните гишета за оформление и регистриране на автомобила. Преди да ви бъдат поставени нови номера имайте предвид, че задължително трябва да минете през така наречения канал. Тук се извършва обстойно проверка на двигателя, рамата и цялостен технически преглед на колата. Едва след като екипа, който извършва проверката се произнесе, че всичко е наред можете да пристъпите към поставянето на новите номера. Получавате и талон на автомобила, в който сте отбелязани като собственик. Цялата процедура по вноса на колата ви не отнема много време, но пък изисква да сте изрядни във всяко едно отношение. Имайте предвид, че в по-големите градове регистрацията на автомобил нов внос може да отнеме доста време, тъй като там опашките от чакащи винаги са сериозни. Така, че се въоръжете с търпение и наистина проявете готовност да изчакате реда си докато бъде извършена проверката на автомобила, който сте внесли от друга европейска страна.

Ако пък всичко това ви се струва доста сложно то наистина е най-добре да поверите вноса на колата си на утвърдена и опитна фирма, която ще извърши всички тези действия вместо вас. Напълно ясно е, че изберете ли този модел то услугата ще ви струва много по-скъпо.