За какво служат менгеметата и какви видове са познати

Менгеме

Знаете ли защо майстори споделят, че менгемето в работилницата е третата им ръка? Когато се борави с метални детайли, които следва да се обработят е необходимо тяхното стабилизиране и застопоряване така, че наистина да са неподвижни и работата по тях да бъде проведена по същество. Именно затова необходимостта от менгеме е от решаващо значение що се отнася до това да бъде фиксиран в дадена позиция елемента за предстоящата му обработка. Самата конструкция и спецификация на този тип помощни средства е елементарна, но пък задачата, за която се използва устройството определено е от съществено значение за качеството и бързината на извършваната операция. В днешната публикация ще ви запознаем с едни от най-използваните менгемета и тяхното приложение според естеството на работилниците, в които се приемат като ценен помощен компонент.

Първото менгеме

Любопитен факт е, че още от дълбока древност нашите предци са търсили способи, с които да застопоряват дадени предмети с цел да изработят определена форма или размер. За да постигнат целите си са търсили повалени дървета или дънери с процепи и пукнатини, в които са можели да поставят конкретния предмет и за изваят съответната желана форма. Фиксирането най-често се правело с помощта на забит клин, който не позволявал на детайла да се движи и по точи начин се гарантирала свободата за обработка.

Може да се приеме, че това е първото примитивно менгеме в човешката история, което е дало началото на изобретяването на съоръжението, което познаваме в наши дни. Действително с развитието на занаятчийството, изработката на оръжия, прикачни пособия за обработката на земя и други възникнала необходимостта от прецизна обработка на метални изделия. Затягането на нагорещените оръдия на труда и извайването на сложни форми с отлична заточеност изисквало много по-надеждно и здраво закрепване. Така се появило настолното менгеме, което още в Средновековието било част от ковашките работилници, в които се произвеждали всякакви видове сечива. Варианта бил толкова ефективен, че намирал приложение не само в ковачниците, но също така и при:

  • Изработка на дърворезба;
  • При направа на мебели;
  • За огъване на метал и други.

Видове в наши дни

-	Шлосерско менгеме

Специалистите днес се нуждаят от различни пособия в своите ежедневни работи, при които се търси безупречно фиксиране на различни видове компоненти. Именно поради това е необходимо да отбележим, че като основно изделие, което би осигурило ефективно застопоряване на детайли менгеметата на пазара се класифицират в различни категории.

Най-често използваните и намиращи широко приложение в работилниците са:

  • Шлосерско менгеме. Може би това е едно от най-разпространения вид, който се използва в различни видове работилници. Ролята му е в това за осигури много здраво захващане на детайлите, които подлежат на пилене, рязане или пресоване. Тъй като са изработени от чугун то това показва, че вида не е препоръчителен за огъване на метал;
  • Машинно. Те се прилагат като допълнителен атрибут към машини предназначени за металообработване. Също са чугунени и определено се приемат като ефективно средство за фиксиране при обработка и заточване на фрези, бормашини и други;
  • Дърводелско. Отличават се от останалите по това, че са изработени от дърво, което позволява да бъдат пощадени от спукване или деформации обработваните дървени елементи;
  • Ковашко. Това е най-здравия вид, тъй като е изработено от лята стомана. Пригодено е да понася сериозно натоварване и удари.

В търговската мрежа се предлагат и други специализирани менгемета, които са подходящи за по-фина работа.

В помощ на майстора

Не само по отношение на вида дейност, при която ще бъдат приложени се наблюдава класификация при тези помощни съоръжения. В каталога на онлайн магазин Ташев Галвинг можете да откриете:

  • Преносими;
  • Ръчни;
  • Неподвижни менгемета, които да използвате спрямо своите потребности и ежедневни занимания.

В продуктовата гама за всеки професионален или хоби майстор се предлагат конкурентни цени и отлични условия за доставка.