Как да проверим дебелината на спирачните дискове

Кога е дошъл моментът за смяна – ценни насоки за всеки шофьор

Сигурността на пътя е основен приоритет за всички шофьори. Няма как да избегнем ангажиментите, защото пропуските по поддръжката на автомобила, могат да ни изиграят лоша шега. 

Едно от нещата, за които трябва да следите, е дебелината на вашите спирачни дискове. Колкото повече километри изминавате, толкова повече се изхабяват. Това е естествено следствие от използването на педала за спирачката.

Пробегът не е еднакъв за всички. От голямо значение тук са средата, в която управлявате колата, плюс маниера ви на шофиране. Колкото повече използвате спирачката, толкова по–бързо ще се налага нова смяна на дисковете.

Респективно, извънградското шофиране е в пъти по–щадящо за въпросните консумативи. Натоварената градска среда изисква много по–често боравене с педалите.

В повечето случаи специалистите препоръчват смяната да се извършва в комплект с накладките.

Как да проверим дебелината?

Тя може силно да варира в зависимост от марката на диска, който използвате. Всеки производител използва различни сплави и влага определено количество от тях в изработката на дисковете.

Някои от тях имат специални знаци и ограничения, по които можем да определим в каква степен е износването. Към всеки един автомобил са приложени основни минимални изисквания по отношение на всички части и консумативи. Бихте могли да се ръководите и от тях.

Все пак сигурният и изпитан начин за установяване на дебелината на диска е чрез микрометър. Ако решите, че не ви се занимава или не разполагате с нужните инструменти, всеки сервиз ще ви помогне.

Важно е измерването да се случва на няколко различни места. Това се налага поради неравномерното износване на спирачните дискове.

Ако при спиране чувате нетипичен шум, или ако спирачният ви път значително се е увеличил, то това са ясни знаци, че е дошъл моментът за смяна. При голяма част от модернизираните автомобили имате на разположение датчици, които за ваше улеснение ще ви уведомят при критично износване. Това не означава да потеглите към сервиза незабавно. Но е предупреждение, което ви напомня да предприемете нужните действия във възможно кратки срокове.

След смяната

Важно е да знаете, че след като сте се сдобили с чисто нови спирачни дискове и накладки, ви е необходим кратък пробег, през който консумативите да се сработят адекватно. След това може да очаквате оптимален спирачен път. Ако чувате подобие на скърцащи звуци, това е съвсем нормално в самото начало и не е индикатор за лошо качество.

Избягвайте резките температурни граници, за да не повредите новото оборудване. Едва след като изминете няколко километра може да очаквате дисковете да разгърнат пълния си капацитет.